W poprzednim wpisie obiecałem wrócić do kwestii placuszków owsianych - tych samych, które nieomalże wykluczyły mnie z udziału w drugiej serii Biegów Górskich w Falenicy. Ten jeden raz, zwiedziony przez grzech obżarstwa, prawie dałem się plackom znokautować, jednak zwykle gramy w jednej drużynie i są one mi bardzo pomocne a przy tym niesamowicie smaczne. Jednocześnie stanowią bogate źródło białka, wapnia i energii, przez co doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek po porannym treningu. Przepis na nie jest równie prosty jak przepis na jajecznicę, tylko mieszaniny jest z nimi odrobinę więcej. A zatem, czego potrzebujemy do ich usmażenia?
Składniki na placuszki owsiane biegacza:
- garść płatków owsianych
- szczypta soli
- jedno jajo od szczęśliwej kury (fermowe też może być, ale placki mogą być wtedy gorsze)
- jeden mały, dojrzały banan
- chlust mleka
- konfitura owocowa (najlepiej słodko-kwaśna)
- odrobina oleju
Wykonanie:
1. płatki wsypujemy do miski, dodajemy jajo i szczyptę soli
2. dodajemy rozgniecionego banana, po czym dolewamy tyle mleka, żeby przykryło płatki
3. całość mieszamy rozdrabniając przy tym dokładnie banana aż do powstania paciai
4. rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego lub oliwy
5. na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką naszą owsianą paciaję i delikatnie ją rozprowadzamy nadając plackom kształt
6. na średnim ogniu wysmażamy placki z obu stron
7. gdy placki są już gotowe, wykładamy je na talerz i podajemy ze słodko-kwaśną konfiturą owocową, najlepiej z czarnej porzeczki
8. owsiane placki biegacza najlepiej smakują z kawą zbożową lub czarną.
Smacznego!
Robię je bardzo podobnie ale dodaję jeszcze banan albo przetarte jabłko.
OdpowiedzUsuńMożna je też zrobić w wersji uproszczonej - tylko płatki + jajo. Wychodzą pyszne i bardziej wyraziste!
OdpowiedzUsuńWłaśnie tu trafiłem z relacji raszyńskiej i wiem jedno: mam już na dziś zaplanowaną kolację!:) DZIĘKI!
OdpowiedzUsuńJa tam jem je na śniadanie, ale w sumie na kolację też mogą być :-) Mam nadzieję, że się udały i smakowały!
Usuń